May 21, 2012

Gutter - Demo 2012 & Interview

It seems that every now and then a great band pop-up outta nowhere in our beloved Athens zofos city. Gutter seems to be the reason to start a new band and deliver some sloppy and menacing hardcore punk, you should try it, it works. Read carefully this interview, you won't become a better pesron but surely you'll appreciate some interesting views from some dedicated and good young lads (and an old one). Listen here their brand new demo and go to the bottom of the post to download it. Shake some cold coffee and start reading.


FC : Ποιοι στο διάολο είναι οι Gutter και πως έχουν δημιουργήσει τόσο τεράστιο hype γύρω απ'το όνομα τους; Ρωτάω κυρίως επειδή συνεχώς ακούω κόσμο να μιλάει για σας και δη να σας βρίζει...
Bak : Αν μας βρίζουν τότε έχουμε εκπληρώσει έναν από τους στόχους που θέσαμε σαν μπάντα, για το hype εσύ φταις με τις βλακείες που γράφεις στα ίντερνετ.

Ι : Φίλε, νομίζω οι ερωτήσεις είναι στοχευμένες. Ξέρω πολύ καλά με ποιους κάνεις παρέα.

St : Οι Gutter είναι απλά μια παρέα ατόμων,που ξεκίνησαν ως 4 και κατέληξαν 5,οι οποίοι γουστάραν να παίξουν 80’s αμερικάνικο hc punk. Έτσι απλά. Όσο για το hype. Hype my ass! Για να μιλήσω και λίγο αμερικάνικα.


FC : Μόλις ολοκληρώσατε την ηχογράφηση του πρώτου demo. Πως πήγε η φάση, είστε ικανοποιημένοι; κάνα ευτράπελο;
Bak : Πήρε λίγο καιρό αλλά βγήκε ικανοποιητικό, βέβαια τώρα είναι και ο Μάνος με δεύτερη κιθάρα που δεν είναι στο demo. Ευτράπελα δεν είχαμε, εκτός ότι τα όργανα μας παρουσίασαν βλάβες (είναι σάπια) και ηχογραφήσαμε με δανεικά.

St : H φάση πήγε μια χαρά. Και ας είναι καλά η Βασιλική και ο Γιώργος που μας βοήθησαν αρκετα με την ηχογράφηση – μιξη – mastering. To μόνο που θα θέλαμε βέβαια να γίνει και δεν έγινε ήταν ότι το demo θέλαμε να το βγάλουμε και σε κασσέτα. Αυτό όμως είδαμε ότι θα μας κόστιζε κάπως παραπάνω και το αφήσαμε. Διανύουμε καιρούς κρίσης βλέπεις.

FC : Πολλές φιλικές συμμετοχές στα φωνητικά καθώς και ένα rivalry σε εξέλιξη. Πως ξεκίνησε αυτή η φάση καθώς  και αν νοιώθετε την καυτή ανάσα των B(A)TTER στον σβέρκο σας;
Bak : Την φάση με τα gang vocals θέλαμε να την κάνουμε εξαρχής, το συναίσθημα του να ουρλιάζεις σε ένα μικρόφωνο με φίλους είναι απλά τέλειο. Οι Batter καλό θα είναι να προσέχουν από εδώ και πέρα...

Vang : Όσο για την καυτή ανάσα των Batter στο σβέρκο μας, έχουμε όλοι αρχίσει να αφήνουμε χαίτη-λασπωτήρα και δε θα παίξει πρόβλημα.

Ι : Φήμες θέλουν τον drummer των batter να αυτοεξορίζεται από την πόλη γιατί δεν άντεξε τις συνέπειες του rivalry, οπότε μπορούμε να βγάλουμε πλέον κάποια συμπεράσματα.

FC : Πόσο εύκολο είναι να δουλεύεις καινούρια κομμάτια με ένα γέροντα με υπέρταση και αυξημένη ουρία; υπήρξαν στιγμές που θα θέλατε απλά να τον τουφεκίσετε;
Bak: Αν εξαιρέσεις τις φάσεις που κάτι τον πιάνει και θέλει να αλλάξει σημεία από κομμάτια που τα παίζουμε για ένα χρόνο,  κατά τα άλλα είναι ότι ακριβώς χρειάζεται αυτή η μπάντα.

FC : Ξεκινήσατε ως κουαρτέτο και τελικά προσθέσατε ακόμα μια κιθάρα που εγώ θεωρώ πως έδεσε καταπληκτικά.  Πως και πήρατε τον Μάνο απτούς Sarabante; Παρότι φαίνεται να μην ταιριάζει στο στυλ σας ανταυτου δείχνει να το διασκεδάζει. Πως τον ξεχωρίζεται απ τον δίδυμο αδερφό του; Φοράει κομποσκοίνια; Κανα τρικ για να καταλαβαίνουμε κ εμείς με ποιον μιλάμε κάθε φορά;
Bak : Πράγματι έδεσε τέλεια με τον Μάνο και χαίρομαι πολύ που είναι μαζί μας, κάτω από το βαρύ crust γιλέκο του κρύβεται μια αγνή hardcore ψυχή χαχα. Δύσκολα τους ξεχωρίζω και εγώ, πρόσφατα όμως πρόσεξα ότι ο Μάνος έχει τρύπα σε εμφανές σημείο όποτε ξεχωρίζουν.

Vang : Ο Μάνος είναι εξαιρετικός τύπος και χάρηκα που γούσταρε και μας πρότεινε ο ίδιος να παίξει μαζί μας. Ο ήχος έχει αλλάξει προς το καλύτερο πιστεύω και μας δίνετε η δυνατότητα να έχουμε πιο πλούσιες συνθέσεις στα έγχορδα. Απαγορεύονται τα crust αρπίσματα χαχα.

Ι : Πάντως μια φόρα που είχε έρθει ο αδερφός του δεν καταλάβαμε τίποτα. Ήταν αρχή και δικαιολογήθηκε ότι δεν θυμόταν τα κομμάτια. Μας το εκμυστηρεύτηκε 3 μήνες αργότερα.

St : Στην αρχή δε σκεφτόμασταν να έχουμε δεύτερη κιθάρα. Ο Μανος ήρθε από μόνος του να μας πει ότι θα γούσταρε να παίξει μαζί μας και αυτό το εκτιμήσαμε πάρα πολύ. Βάλε και το ότι είναι φίλος και βιρτουόζος (χαχα) . Ε, δε μπορώ να πω ότι το σκεφτήκαμε και πολύ. Στη πράξη είδαμε κιόλας, όχι ότι μόνο ταίριαξε, αλλά έδωσε και κάτι πολύ παραπάνω στη μπάντα. Όσο για τις διαφορές με τον αδελφό του. Ο Μάνος απέδειξε ότι είναι και old school τύπος,  ενώ ο αδελφός του επαναπαύθηκε στη σουηδική μαύρη crustila να πούμε!  Τώρα για το πως να τους ξεχωρίζεις φυσιογνωμικά δύσκολο να πω. Πριν 2 χρόνια είχα κάνει προτροπή και στα 2 αδέλφια να φτιάξουμε μια hc μπάντα η οποία δεν έκατσε. Πριν λίγο καιρό βλέπω, τάχα μου, τον αδελφό του τον Βαγγέλη και άρχισα να του πετάω σπόντες που δεν ήθελε να κάνουμε μπάντα παλιά και να του λέω ότι τώρα καλά να πάθει που ο αδερφός του ήρθε με εμάς κλπ κλπ. Και ξαφνικά ακούω ‘’ Ρε Στάθη ο Μάνος είμαι! ’’ . Ε, τότε κατάλαβα ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη! Δε ξέρει κανείς ποτέ με ποιόν μιλάει! Βαγγόλης ή Μανέλης? Who knows!



FC : Στάθης ο αδέκαστος κριτής του hardcore ή John Brannon;
Βak: Ο Brannon ψήνει μπιφτέκια σε φαστφουντάδικο τώρα οπότε σίγουρα ο Στάθης.

Ι: Δεν μπορείς να πεις όχι στον Punk εισαγγελέα


FC : Τι σχέση έχουν οι Gutter με την μεταθανάτιο ζωή;
Bak : ..ότι σχέση έχουν και οι χατ τρικ με το punk.


FC : Σε ποιο απτά κάτωθι θεωρείται ότι βρίσκεστε πιο κοντά και γιατί :
raw power – Screams from the GUTTER
discharge – born to die in the GUTTER
behind enemy lines – GUTTER religion
Bak : Raw Power σίγουρα, αν και τα άλλα δύο μας εκφράζουν επίσης.

Ι : Savatage - Gutter Ballet

St : Θα έλεγα τους Raw Power ασυζητητί και το τραγούδι ‘’Gutter boy´´ από One Way System!


FC : Λίγα λόγια για τους στίχους. Πολύ μαυρίλα ρε παιδάκι μου. Γιατί έτσι; Σε αντίθεση με τη μουσική που κρύβει κάποιους τόνους αισιοδοξίας οι στίχοι είναι αρκετά σκληροί. Όνειρα που ξεθώριασαν στο πέρασμα των χρόνων, καταραμένοι έρωτες ή απλά οι Gutter είναι μια ωδή στο σύγχρονο Negative hardcore;
Βak : Υπάρχουν και αισιόδοξοι στίχοι, είναι πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας όμως. Negative hardcore δεν θα το έλεγα, μελαγχολικό με δόσεις μίσους ίσως...

Vang : Οι στίχοι είναι βιωματικοί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Καθότι μιλάνε για πράγματα που έχουμε βιώσει άμεσα στις  περισσότερες περιπτώσεις. Νομίζω ότι μέσα από αρνητικά συναισθήματα και αντικρίζοντας το αδιέξοδο αυτού του κόσμου βρίσκει κανείς πιο ξεκάθαρα τι είναι αυτό που τον κάνει πραγματικά να θέλει να συνεχίσει να ζει.

St : Νομίζω ότι οι στίχοι που έχουμε γράψει εμπερίεχουν τα πάντα. Από αισιοδοξία μέχρι απαισιοδοξία. Από μελαγχολία μέχρι  χαρά. Από παραίτηση μέχρι επίθεση και οργή. Δεν έχουμε πιστεύω ένα συγκεκριμένο μοτίβο στους στίχους και θεωρώ ότι αυτό είναι και το καλύτερο. 

FC : Σε μια παλιά συνέντευξη ο LG-Petrov των Entombed λέει πως δεν νοείται death metal με πιασαρικα αλά Iron Maiden riffs. Το death metal είναι πόνος και μίσος και όχι χαρούμενες κιθάρες. Κάπως έτσι νομίζω είναι και το hardcore. Τι γνώμη έχετε για μπάντες που προωθούν τον όρο positive hardcore;
Bak : Οι Entombed γίνανε γνωστοί όταν φλωρέψανε τον ήχο τους και βγάζανε μόνο πιασάρικα κομμάτια, αλλά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την δήλωση του. Στο hardcore πιστεύω όμως πως υπάρχει χώρος για μελωδικά στοιχεία (Poison Idea, ένα καλό παράδειγμα). Για το positive hardcore δεν έχω να πω κάτι, υπάρχουν μπάντες που έχουν κάτι να πουν και άλλες που απλά αναμασούν κλασσικά θέματα (κατακερματισμένες φιλίες, χαμένους έρωτες κλπ) και γίνονται κουραστικοί.

Vang : Έμενα μου αρέσουν τα πιασάρικα τυροκομικά ριφφάκια και στο punk πάνε γάντι κάποιες φορές, δες Ιαπωνία.. Εντάξει αυτά τα positive/negative hardcore, τα θεωρώ ψυχαναγκαστικά. Ας ροκάρει η μουσική και θα βρεις και εσύ πως νιώθεις και τι σε άγγιξε και τι σιχάθηκες. Εντάξει θετική ενέργεια με το στανιό δεν γίνεται.. χαχα. Αφού η ζωή έχει ups and downs που λένε και οι Εγγλέζοι.


FC : Μιας και πιάσαμε τα Αποφθέγματα  μεγάλων στοχαστών ο Paco ignacio Taibo II αναρωτιέται σε ένα βιβλίο του “Είναι το Λεαντρο ένα όνομα για ξεκωλιάρηδες;”. Οι Gutter πως στέκονται απέναντι σ'αυτο;
Bak: Με έπιασες αδιάβαστο...ρώτα κάτι για τον Darby Crash και θα σου πώ.

I: Σταυροπόδι. 

FC : Τελευταία μετά από μια περίοδο μουσικής ακαμψίας της ελληνικής hardcore / punk σκηνής επιτέλους ξεπηδάν πολύ καλές μπάντες. Conspiracy of denial, Jagernaut, Dirty wombs, Go filth go και τώρα Cut off και Gutter. Που νομίζεται ότι οφείλεται αυτή η μουσική “άνοιξη”;
Bak : Αδράνεια, βαρεμάρα, απόγνωση και ανάγκη για έκφραση είναι νομίζω τα βασικά συστατικά.

Vang : Μου φαίνεται γραφικό να πω πως "το punk αναδύεται σε περιόδους κρίσης" οπότε θα πω απλά πως για να την παλέψεις στα δύσκολα στρέφεσαι σε κάτι συλλογικό και δημιουργικό..

St : Δε πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι γι’ αυτό. Απλά έγινε και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το ξεσήκωμα. Εδώ και 2 – 3 χρόνια  γίνεται κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δε βλέπαμε τη περασμένη δεκαετία η οποία ήταν μόνο ζόφος σε αυτό το θέμα. Κάποτε δε μπορούσαμε να βρούμε με ευκολία κάποια μπάντα για να παίξει με μια μπάντα του εξωτερικού ή να για να στηθεί κάποιο live γενικώς . Τώρα μπορείς να κάνεις 2ημερο φεστιβάλ με πληθώρα από μπάντες με σχετική άνεση κιόλας! Πιστεύω απλά ότι αυτό συμβαίνει, γιατί τώρα υπάρχουν πιο πολλά άτομα που έχουν διάθεση και ενέργεια να δημιουργήσουν αντί να κάθονται όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.


FC : Πόσο δύσκολο είναι να μάθεις στον bak να παίζει μπάσο;
Vang : Νομίζω πως δεν άργησε πολύ και εντάξει τα καταφέρνει.. χαχα

Bak : Είναι πολύ πιο εύκολο από την κιθάρα όποτε δεν πήρε πολύ χρόνο, μου την σπάει όμως που οι υπόλοιποι στην μπάντα μιλάνε με μουσικές ορολογίες χαχα.

St : Έχεις ακούσει ποτέ σολιά στο μπάσο από τον Bak να σου φύγει το κλαπέτο που ομιλείς κιόλας?


FC : Bak ή Sid Vicious;
Vang: Bak, γιατί τον κυνηγάω μόνο για τα τσίπουρα  πριν τις συναυλίες..


FC : Πως βλέπουν οι Gutter to DIY; Τελικά υπάρχει τέτοιο πράγμα και τι στον κόρακα είναι; Να οργανώνεις μόνος σου τις συναυλίες σου η κάτι παραπάνω και γιατί;
Bak: Το diy υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι κάτι που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Οι συναυλίες είναι μόνο ένα από τα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει, προσωπικά το αντιλαμβάνομαι σαν μέσο έκφρασης και εναντίωσης στην κενή και
“ασφαλή” mainstream κουλτούρα.
Επίσης, μέσω του να κάνεις πράγματα diy ανακαλύπτεις και τα όρια σου.

Vang: Tο DIY μπορεί να γίνει πράξη σε πολλές πτυχές της ζωής και της καθημερινότητας, βρίσκοντας τρόπους στο να καλυφθούν διαφορές ανάγκες και επιθυμίες ενός ή περισσοτέρων ατόμων παρακάμπτοντας την σύγχρονη καταναλωτική πραγματικότητα όσο αυτό είναι δυνατό..
Βοηθάει στη αυτογνωσία, την αυτοβελτίωση και την συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και χίλια δυο άλλα..
Στεκομενος στο μουσικό μέρος θα συμφωνήσω με το Bak...

i: Δεν ξερω ρε συ τι λένε οι άλλοι, έγω κάτι ενισχυτές κουβαλάω, κάτι ηχεία, κατι καλώδια τραβάμε, καλώδια κολλάμε. Τι να σου πω ?

St: H diy φάση, όπως και το punk που είπα παραπάνω, έχει δυναμώσει τον τελευταίο καιρό. Δε θα πω πολλά. Απλά, τι πιο ωραίο να δημιουργείς συλλογικά με φίλους και διάφορους συντρόφους αυτοργανωμένα και χωρίς επαγγελματίες μεσάζοντες . Είτε αυτό είναι συναυλία, είτε θεατρικό, είτε πάρτυ και πάει λέγοντας. Κουραση υπάρχει και βγαίνει, αλλά ειλικρινά  η συγκεκριμένη κούραση είναι πολύ υποφερτή και γλυκιά επειδή νοιώθεις ότι κάνεις κάτι που αξίζει τον κόπο. Και αυτό το συναίσθημα δε νομίζω ότι βγαίνει σε οποιοδήποτε μαγαζί για παράδειγμα.


FC : Γιατί διασκευές Reagan Youth και Void και όχι D.S.B και Uniform Choice;
Bak: Γιατί μας εκφράζουν περισσότερο στην παρούσα φάση...

Vang: Άσε που δεν είμαστε ούτε Γιαπωνέζοι, ούτε Straight edge.

St: Είναι ή δεν είναι από τις καλύτερες μπάντες που έχουν βγει στο hc punk οι συγκεκριμενοι? Δε νομίζω ότι χρίζει κάποιας ανάλυσης. Οι D.S.B θα κόλλαγαν καλύτερα για Dirty Wombs ή Anti Mob θα έλεγα. Uniform Choice? Χμμ, ωραία θα ήταν! Μη βάζεις ιδέες! Χαχα!


FC : Οι πληροφορίες μου λένε για καινούριο 7'' και περιοδεία στην κολομβια...Άλλα σχέδια για το μέλλον;
Vang: Λάθος σου είπανε οι πληροφορίες σου όχι στην Κολομβία... Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες! ΩΩΩ!

St: Υπάρχουν ιδέες για ένα 7'' και ενα split 7'' και λέμε να μπούμε τον Ιούνιο να ηχογραφήσουμε κάμποσα τραγούδια.Μετά από αυτό θα πάμε Tζαμάϊκα σε περιοδεία με Bad Brains και θα παίζουμε τα τραγούδια μας σε dub!


FC : Κλείστε όπως θέλετε...
Bak: Οι Metalica και οι DRI είναι οι χειρότερες μπάντες που έχουν επηρεαστεί από το αμερικάνικο hardcore, ορίστε το είπα! Επιτέλους το έβγαλα από μέσα μου!

Vang: Τραγουδάω κρυφά Hallowed Be Thy Name καραόκε καμιά φορά σπίτι, ήθελα από μικρός να τραγουδήσω σαν το Bruce και τον Βασίλη, με τζίν γιλέκο…  Rock On!

St: Thanx για το interview  πιστέ supportive (as always) φίλε Mike. Kατά τα άλλα, γαμώ την ανεργία μου!


download

1 comment:

Anonymous said...

kali fasi pou epitelous yparxei kai mia mpanta stin ellada pou paizei paliomodotiko hardcore! pragmatika kali fasi! omws elpizw na min einai to logo sas auto sto ekswfyllo tou cd. kante kati gi'auto amesa!
d.